Kjappe frokostbrød

Kjenner du følelsen av å ha glemt å kjøpe brød, skuffen er tom og butikken er stengt, og bensinstasjonens kjipe utvalg i halvstekte kneipp ikke frister litt en gang? Denne følelsen slår gjerne til kl 22 om kvelden, og er ikke noen god følelse. Men har du litt mel, havregryn og tørrgjær i skapet, er løsningen nær; briks.
briks

Jeg bruker sjelden eksakte mål når jeg baker brød, men en god tommelfingerregel er å bruke en halv liter væske til en kilo mel. Ingredienser:

  • 1 kg hvetemel
  • 200 g sammalt grov hvete eller rug
  • 300 g lettkokte havregryn
  • 6-7 dl lunkent vann
  • 1 pk tørrgjær
  • 1 teskje salt
  • 1 spiseskje sukker
  • 2-300 gram smør
  • Egg og melk til pensling

Jeg har en Kenwood Major kjøkkenmaskin, og begynner alltid med væsken. Ettersom væsken blir kjølt godt ned av melet, og fordi tørrgjær er ganske så robust, så bruker jeg væske på ca 48-50 grader. Jeg har et godt termometer, men det går fint å kjenne etter med fingrene også, det skal være omtrent så varmt som når du vasker hendene.

Begynn med 6 dl vann og tilsett hvetemel, grovt mel og havregyrn. Strø tørrgjør og salt over toppen. Monter eltekroken på kjøkkenmaskinen og kjør deigen på lav fart til det begynner å blande seg godt, og øk farten langsomt opp til ca halv fart. Hvis deigen er så fast at maskinen begynner å hoppe, er den litt for tørr, så da skrur du ned på helt lav fart igjen og tilsetter en dl med væske til,

Kjør deigen på halv fart i 12-15 minutter til den “slipper bollen”. Om ikke den gjør det helt perfekt, så er ikke det så nøye. Du har litt slingringsmonn. Dekk bollen med plast og sett den til heving. Jeg setter den gjerne i kjøkkenvasken med skikkelig varmt vann i, da hever deigen som bare juling. Etter en halvtimes tid er deigen dobbelt så stor.

Når deigen har blitt dobbelt så stor velter du den ut på kjøkkenbenken med dugelig med hvetemel på. Klapp den ut til en ca 1 cm tjukk leiv og smør på mykt smør over det hele. Hvis du har glemt å ta ut smøret, så er ostehøvelen din beste venn. Høvle av smøret og legg utover deigen.

briks4Brett deigen i to, dra den ut igjen, brett i to, dra den ut igjen, og brett en siste gang. Nå klapper du den ut til den er ca 2 cm tykk, og deler den opp i passelig store briks, på dette viset:

briks3

Legg briksene på bakeplaten med bakepapir, og pensle briksene med et egg vispet ut med ca 1/2 dl melk. Jeg har en vanlig malerpensel til dette, og den er mye bedre enn alle bakepensler som finnes.

briks2La briksene få etterheve ca 10 minutter og stek dem i 20 minutter på 200 grader. Jeg bruker varmluft, og da blir de jevnt brune. Når de kommer ut av ovnen legger du de på en rist og går og legger deg i trygg forvisning om at du har deilige briks til frokost og matpakker stående klare og venter på deg neste morgen.

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *