Pizzasaus i en zweidrei

20160505_165947Før la jeg hele sjelen min i å blanke løk, brune tomatpure og det ene med det andre for å koke den perfekte pizzasausen. Det pleide å bli bra det, for all del, men nå har jeg sluttet med det. Jeg har forenklet prosessen til det helt minimale, og resultatet er altså dobbelt så bra, superenkelt og ikke minst veldig veldig mye raskere.

Så hva er greia? Jo, jeg lager en kald emulsjonssaus i stedet. Det høres kanskje avansert ut, men det er ikke det. Det er simpelthen det enkle faktum at hermetiske tomater og olivenolje “smelter” sammen og blir en akkurat passe tyktflytende, glatt og fin saus utelukkende ved hjelp av en stavmikser. I motsetning til f.eks. majones og bearnaise, trengs det ingen emulgator.

Og nå lurer du kanskje på hva en emulgator er for noe, og kjapt forklart er det en et stoff som får molekylene i olje og vann til å henge sammen. Det er nemlig ikke noe vann og olje klarer på egen hånd, og derfor bruker man egg i både majones og bearnaise og andre emulsjonssauser  og -dressinger for å få olje- og vannmolekylene til å henge sammen. I tomater er det altså saker og ting som fungerer som en emulgator, slik at vannet i tomatene og olivenoljen i min oppskrift blir en helt nydelig pizzasaus.

 • Så altså, her er oppskriften:
 • 1 boks tomater – hele eller hakkete spiller ingen rolle
 • 1,5 dl god olivenolje
 • 1 spiseskje sukker
 • 1 teskje salt
 • 2 runder med pepperkvernen
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 neve friske basilikumblader eller en teskje tørket basilikum

Ha alle ingrediensene oppi et litermål og kjør det glatt med stavmikser, eventuelt ha alt oppi en blender og kjør det glatt. Jeg har aldri prøvd selv, men en foodprosessor vil sikkert klare brasene like godt.

Hvis du savner løk i denne sausen, så kan du sikkert blanke noe løk og tilsette sausen etter emulgeringsprosessen, men selv synes jeg det er best å skjære løken i tynne skiver og bruke som toppings på pizzaen. Da blir den søt og myk og deilig i ovnen.

Som en bonus får du et forslag til god pizzatopping her:

 • Tomatsausen som beskrevet
 • En god blanding av Jarlsberg og en har ost, f.eks. Manchego eller Peccorino
 • Stekt kjøttdeig av elg (vanlig kjøttdeig fungerer)
 • Godt krydret og lett stekt svinekjøtt i tynne strimler, f.eks. en nakkekotelett (eller bacon)
 • Grønne oliven
 • Løk
 • Kapers
 • Jalapenjos
 • Fetaost eller chevre

FB_IMG_1462461759777

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *