Det er ikke uten grunn at Kristiansund bærer økenavnet “baillsund”, med tydelig palatalisering. Det er nemlig der en av mine yndlingsmåter å spise fisk på, blandaball, kommer fra. Det finnes antagelig like mange oppskrifter som det finnes husmødre i baillsund, men min kommer fra min forlengst avdøde oldemor, via min far. Ekte tradisjonskost med andre ord. Det er fire hovedingredienser i blandaball: Fisk, poteter, løk og flesk. Helst skal det være mange forskjellige typer fisk. Minst fem, ifølge ekthetskommisjonen, men man tager hva man haver. Jeg pleier å bruke lyr, sei, hyse, brosme, lange og torsk. Jeg har aldri forsøkt med laks, makrell eller sild, og kommer neppe til å prøve det heller. Poteter bør helst være “gammelpotet”, altså ikke sånne vasne israelske greier som markedsføres som nypoteter nesten hele året. Norsk poteter med mye tørrstoff er tingen, og både beate, kerrs pink mandel, asterix og pimpernell er finfine.
I en god ball må det være flesk. Vanlig bacon går veldig bra, men lettsaltet sideflesk er minst like godt. Fremgangsmåten er temmelig rett frem. Skrell poteter og fileter fisken. Det skal være ca like mye av hver. Her tar vi utgangspunkt i en kilo av hver, og det gir ca 10-12 store baller. Mal potetene på kjøttkvern og la massen få renne av seg. Klem ut så mye vann du klarer. Mal fisken og bland det med potetene. Kjør et par store løk i kvernen til slutt.
Bland inn ca 5-10 spiseskjeer potetmel, 5 spiseskjeer hvetemel og 5 spiseskjeer byggmel. Merk deg at dette er veldig omtrentlige mål, og enkelte potetsorter krever mer mel enn andre. Kok en liten prøveball først. Hvis den detter fra hverandre må du ha i mer mel. Et par spisesskjeer salt må også til. Bland godt. Skjær flesket i rause terninger. Form store, runde baller, ca litt større enn tennisballer, og dytt en fleskebit i midten. Senk deiligheten forsiktig ned i den største gryta du har, fyllt med nesten kokende vann. Jeg fnyser av buljongterninger, og koker heller fleskesvoren ut i vannet, men faderen bruker altså en buljongterning, for det gjorde “bessmor”. Jeg pleier å koke en liten prøveball først, i ti minutter. Hvis den holder formen greit er det bare å kjøre på. Hvis den detter fra hverandre, har jeg mer mel i blandingen. La ballene trekke i en time, og server med kokte gulrøtter, kokt kålrabi og stekt flesk i masse smør. Noen særinger drikker kulturmelk til, men jeg vil bare ha øl og akevitt.
Mel må du ikke blande i før rett før du skal koke. Da blir det seigt.
Jeg bruker 1 ss potetmel og 1 ss hvetemel pr 1 kg fisk/potetblanding.
Den beste ballen (og orginalen) får du om du kaster ut mikseren med kjøttkvern.
Ballkniv (en større utgave av grønnsakskniv med rund egg og to håndtak) og balltrau (hjemmesnekra og trutna i vann i et døgn)
Fisk: 1 del sei og 1 del hyse
2 deler potet (halvt om halvt med fisk og potet)
1 løk
Hakk til du ser mannen med ljåen. Tilsett potetmel, og kok.
Nam
Iflg mi mormor var det uråd å bruke frossen fisk. Stemmer det, eller kan ein kompensere med tørr, fyldig potet?
Jeg bruker som regel alltid frossen fisk.
Må kompensere med mere mel. Bindemiddel i fisken blir borte etter nedfrysing.
Skriver feil også da.så mye potetmel som det er beskrevet her ser jeg ikke i noen andre oppskrifer. Når jeg smaker på dette så er det så seigt og da tror jeg det må være mel mengde som gjør dette.sorry men fisk for 300 kr rett i søpla.
DEtte ble noe så gæli seigt at det var bare å kaste.så mye som blir brukt her ser jeg ikke andre steder.
Det var jo synd at det gikk galt for deg. Denne oppskriften er basert på det jeg gjorde sist, og de ble veldig bra. Jeg vil anta at det har med valg av poteter å gjøre. Noen potetsorter har mindre tørrstoff enn andre, og da må det brukes mer mel enn hvis en bruker potetsorter med mye tørrstoff. Jeg skal oppdatere artikkelen med en anbefaling om å se dette an. Takk for innspill.