Baked Alaska

baked-alaska1 Baked Alaska er en fantastisk dessert, en iskake bestående av en kakebunn med vaniljeis, et tynt sjokoladelag og varm, italiensk marengs på toppen. Jeg har sett denne klassikeren, også kjent som glace au four, omelette à la norvégienne, Norwegian omelette og omelette surprise, som utfordring i et par kokkeprogrammer av typen Master Chef på TV, og har liksom tenkt at dette er langt utforbi min komfortsone. Jeg er nemlig ingen konditor og er mer komfortabel med saltmat enn søtmat (penger og gull er jeg faktisk veldig komfortabel med), men da jeg så Hobbykokkens fantastiske blogginnlegg, måtte jeg bare prøve meg. 

Hobbykokken, Olav Birkeland, går nok litt lenger enn det jeg har gjort, men min ble slettes ikke så verst, selv om jeg har gjort noen ting litt enklere enn han. Blant annet droppet jeg å ha en kjerne av kirsebærsaus i midten, og serverte den med varm jordbærcoulis ved siden av, og det var helt konge.

Det er ikke veldig vanskelig å få til denne desserten, men det tar litt tid. Jeg serverte dette sist søndag, og begynte dagen før med å lage iskrem. Lørdag morgen laget jeg sukkerbrød og laget sjokoladetrekk over isen, og så laget jeg marengsen og jordbærcoulisen etter hovedretten, like før servering. Poenget er nemlig at marengsen skal være varm og myk og fluffy, som en herlig kontrast til den kalde isen og en skikkelig krønsji kakebunn.

Ingredienser til isen

 • 7 eggeplommer
 • 250 gram melis
 • 7.5 dl kremfløte
 • 1 vaniljestang

Ingredienser til kakebunnen

 • 1 egg
 • 20 gram potetmel
 • 15 gram hvetemel
 • 1/4 teskje bakepulver
 • 100 gram sjokolade
 • Litt soliskkeolje eller en annen nøytral olje

Ingredienser til marengsen

 • 7 eggehviter
 • 60 gram sukker
 • 300 gram sukker til
 • 1,5 dl. vann

Ingredienser til jordbærcoulis

 • 200 gram jordbær (opptinte frosne går helt supert)
 • 200 gram sukker
 • 1 dl vann

Først lager du iskremen, som er en superenkel, supergod vaniljeis. Visp eggeplommer, melis og frøene fra vaniljestangen til eggedosis. Visp kremfløten og bland sammen med eggedosisen. Kle en kakeform med plastfolie, hell oppi isrøren og sett den i fryseren. Du trenger ikke røre i isen under innfrysing, for denne isen vil på et mirakuløst vis ikke få sånne kjipe iskrystaller som fort kan oppstå med andre oppskrifter.

Når isen er dypfryst tar du ca 100 gram med sjokolade av ønsket type og smelter den i et vannbad med tre-fire spiseskjeer nøytal matolje, f.eks. solsikkeolje. Den skal bli ganske tyntflytende. Ta isen opp av fryseren og hell sjokoladen oppå, og fordel den jevnt utover. Den vil ganske raskt stivne til et sprøtt og deilig sjokoladelokk. Sett det hele tilbake i fryseren igjen. Dersom du bare har én kakform tar du isen ut av formen først, så du kan bruke kakeformen til neste steg, som er å lage en bunn til kaken.

Mens isen fryser lager du et tynt sukkerbrød. Bland sammen ett egg og 60 gram sukker til en stiv eggedosis. Rør inn 20 gram potetmel, 15 gram hvetemel og en kvart teskje bakepulver. Hell blandingen i kakeformen og stek den på 175 grader i seks minutter, til den er passe gyldenbrun. Slå av ovnen og sett døren åpen, og la ovnen stå åpen til den er blitt nesten kald. Sett ovnen på 50 grader, og la kaken få stå og tørke et par timer så den bir sprø. Du kan også sprøsteke den i littt olje på en stekepanne hvis du ikke har tid til å vente.

Når kakebunnen har blitt sprø som en kjeks og kald, begynner moroa. Nå er det nemlig tid for å lage italiensk marengs. Hell eggehvitene som ble til overs når du laget iskremen med 60 gram sukker i en kjøkkenmaskin og kjør på full spiker til du har en stiv blanding. Mens dette foregår lager du sukkerlake av 300 gram sukker og 1,5 dl i en liten kjele. Rør hele tiden til sukkeret er oppløst, og finn frem et godt termometer og følg med på temperaturen når den begynner å koke. Jeg har en Thermapen, som er verdens kuleste digitale termometer, men du kan selvsagt bruke et vanlig sukkertermometer e.l. Poenger er at sukkerlaken skal bli nøyaktig 120 grader. Dette er helt essensielt, for hvis ikke laken er varm nok, vil ikke eggehvitene bli korrekt varmebehandlet, og marengsen vil bli ustabil og renne av kaken.

Laken vil temmelig raskt bli ca 104 grader, for deretter å slutte å stige en stund, til alt vannet har fordampet, og så stige igjen. Når sukkerlaken når 120 grader, setter du igang kjøkkenmaskinen igjen på ca halv fart, og heller sukkerlaken i en tynn stråle ned i eggehvitene. Sørg for å helle laken nedi langs kanten på bollen, så den ikke treffer vispen. Når all laken er helt over, lar du maskinen fortsette å svive på sakte fart, til massen har kjølt seg ned til ca 40 grader. Konsistensen skal nå være ca sånn som fyllet i gode kokosboller, bare enda mer lett og fluffy, men samtidig stabil. Hvis du vipper opp vispen og massen blir stående som en streng fra vispen og ned i massen, uten å sige, vet du at du har lyktes.

Mens marengsen kjører seg ned i temperatur lager du jordbærcoulis. Kok opp vann og sukker og rør til alt sukkeret er oppløst, hell oppi bærene og kjør det glatt med stavmikser, eller i en blender. Det er det hele.

Ha marengsmassen over i en stor sprøytepose og hent isen fra fryseren. Monter isen oppå kakebunnen på et kakefat, og sprøyt over et raust lag med marengs over hele kaken. Her kan du gjøre det enkelt og greit og jevnt, eller slå deg løs med kreative mønstre, alt etter dagsform og fantasi. Pass på å dekke hele kaken, helt ned på sidene også.

Så er det klart for det aller gøyeste, i hvertfall hvis du har lett pyromane tendneser. Fyr opp skibrenneren og far over kaken så du bruner marengsen lett, slik du ser på bildet mitt. Hvis du vil kan du la de nederste par centimeterne være ubehandlet, og så flambere mesterverket mens du serverer. Varm opp litt konjakk i en liten gryte til ca 50 grader, hell et par spiseskjeer på fatet rundt kaken, og tenn på. Demp lysene i spsiestua og bær inn kaken med rak rygg og et triumferende blikk. “Imerpial March” fra Star Wars eller noe av Wagner skulle være passende akkompagnement.

Høst applausen, og nyt en fantastisk god iskake med jordbærcoulis, som avrunding på et herremåltid. Lykke til og god appetitt.

1 kommentar til “Baked Alaska

 1. Ruffen

  Hei!

  Dette var jo klassikern på dessertbordet da jeg var liten! Din variant var jo ganske omstendelig, men absolutt helt hjemmelaget. Jeg er laktoseintolerant, så jeg må også lage iskremen min selv.

  Min oppskrift er etter “man tager, vad, man haver”. Ofte laga vi havrekjeksbunn, slengte på en 2-liters med ferdigkjøpt vaniljeis og slengte deretter på en raus dæsj med mammas hjemmelaga blåbærsyltetøy. Og vanlig fransk marengs på toppen. Vi stekte isen (til stor wow-faktor) på 250 grader i 3 minutter. Det er jo hele ideen, å utsette bunnfrossen iskrem for ekstrem hete, og se at isen overlever!

  Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *