Tarte Tatin

Tarte Tatin er en klassisk eplekake, som fungerer perfekt som dessert, særlig om høsten når det er litt hustrig ute. Da er det ekstra godt med en søt og varm forfriskning etter et skikkelig tradisjonelt måltid med fårikål eller sosekjøtt. Det er overraskende enkelt å lage, men ser ganske imponerende ut. Sist ble den så god, og gjestene var så sultne at jeg ikke rakk å ta bilde av herligheten, så det får vente til neste gang.

Smell sammen en kjapp 3-2-1-deig (altså 300g mel, 200g smør og 100g sukker), bruker du fudprofessor går det på ti sekunder. Pakk deigen i plast og legg den i fryseren mens du gjør klar resten.

Legg en solid smørklatt, sånn ca 100g, i en stekepanne med håndtak som tåler stekeovn. Strø over raust med sukker og dekk hele greia med eplebåter. Det blir jo penest hvis du legger de i et frekt mønster, men det er ikke så veldig nøye. Jeg drysser over et par håndfuller med rosiner også, men du kan fint bruke aprikoser eller annen frukt, eller bare la det være med epler. Syrlige epler blir best. Et dryss kanel er sjelden feil, men det er jo en smakssak.

Sett stekepannen på medium varme på kokeplata, og la den stå og kose seg til smøret og sukkeret er smeltet og begynner å karamellisere seg, og eplene begynner å mørne. 

Hent deigen fra fryseren og smuldre den til et jevnt lag over eplene og karamellen. Bruk gjerne et råkostjern til dette, så blir det veldig lett å fordele deigen.

Kjør hele steikepanna inn i stekeovnen forvarmet til 200 grader, og la den få 20-30 minutter, til deigen er sprø og passe brun. La den få kjøle seg ned noen minutter, dra en kniv rundt kanten på stekepannen, legg et kakefat opp-ned over, og flipp det hele rundt. Voila. 

Serveres med iskrem eller krem … eller begge deler.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *