Aioli på to minutter

aioliI går bakte jeg to store loff, og mens deigen hevet smalt jeg sammen min gode aiolioppskrift som er helt fenomenalt god. Lett og luftig som krem og med akkurat passe sting. Etter at brødene hadde fått hvilt seg en halvtime, men fortsatt var rykende varme, skar jeg av en tjukk skalk og smurte på rikelig med den ferske majonesen, og det var rett og slett helt fantastisk. Jeg vil påstå at det det å stå sånn på kjøkkenet, seint om kvelden mens alle andre sover og dytte i seg en slik himmelsk munnfull er blant de aller aller største gleder i livet, helt på høyde med besøk på de fineste restauranter.

Fanatikerne vil sikkert rynke på nesen over min oppskrift ettersom jeg bruker hele egget, og ikke bare eggeplommen, men det kunne jeg ikke brydd meg mindre om.  Eggehviten gjør at  oljen lettere emulgerer, og holder seg også lenger. Majones med bare eggeplommene blir heller ikke lett og  luftig som majones laget av hele egget. Klassisk majones er også godt, men  er egentlig et annet produkt.

Du trenger følgende:

 • 1 egg
 • 1 raus teskje dijonsennep
 • 1 teskje japansk riseddik (eller annen edikk)
 • 1 hvitløksfedd
 • 1 klype salt
 • 2 dl solsikkeolje

Kjør alt untatt oljen  oppi et litermål eller lignende med stavmikseren til det er helt glatt. Spe inn oljen forsiktig. Først et par dråper om gangen og etterhvert som oljen og egget danner en fin emulsjon så kan du helle oljen i en tynn stråle. Det er IKKE vanskelig, så ikke vær engstelig.

Aioli er perfekt til alskens pålegg du liker med majones på, som tilbehør til pommes frites, på hamburgere eller som utgangspunkt for deilige dressinger og sauser. Og den holder seg flere uker i kjøleskapet hvis du oppbevarer den på .feks. et syltetøyglass med lokk.

3 kommentarer til “Aioli på to minutter

 1. Lotte

  Jeg har prøvd å lage aioli/majonaise mange ganger, men det blir så ofte mislykket, at jeg har nesten gitt opp. Er det at jeg heller oljen for fort oppi? Kan eggene være for ferske (vi har egne høner)? Lykkes du hver gang?

  Svar
  1. Bjarne Innleggsforfatter

   Et godt triks er å sette stavmikseren oppå eggeplommen før du heller i oljen, og ikke trekke den opp hverken for fort eller for sakte. Da går det som regel greit.

   Jeg må innrømme at det går skeis av og til og jeg bare får en tynn gul suppe. Da knekker jeg bare et nytt egg oppi et annet litermål, setter nedi mikseren, heller oppi “suppa” og kjører på. Da blir det perfekt. Smaksmessig blir det mye det samme, og i hvertfall ikke dårligere.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *