Mitt daglige brød

 

bread2Brød til hverdags må ikke bare være gode, de må også være ekstremt lettvint og raske å bake, ellers så gidder man ikke holde på etter at nyhetens interesse dabber av. Denne oppskriften på gode, sunne og mettende hverdagsbrød har jeg fulgt i et par år nå, og kan bake den i blinde. Jeg bruker bare øyemål, men det blir omtrent helt likt hver gang. Det beste med oppskriften, foruten en helt super smak, er at brødene holder seg veldig godt, og smuidrer ikke opp lett slik hjemmebakte brød har en tendens til å gjøre. Oppskriften rekker til to store eller tre mellomstore brød.

Start med å ha ca to kaffekopper hele hvetekorn i en liten gryte, og ha i kaldt vann til det står ca en cm over kornene. Kok opp og skru av varmen, og la kornene stå og trekke mens du gjør klar resten av deigen.

Ta frem bakebollen og ha oppi ca en kilo hvetemel. Pøs på med ca 200 gram grovmalt sammalt hvete og 3-400 gram grov sammalt rug. Tilsett en kaffekopp solsikkefrø og en god neve linfrø, to spiseskjeer salt og en pose tørrgjær. Du kan selvsagt bruke vanlig fersk gjær hvis du gidder å bale med slikt.

Ta grytene med glovarme hele hvetekorn og fyll på med kaldt vann. Rør rundt med fingeren, og stopp når vannet er akkurat passelig varmt. Hell det hele i bakebollen sammen med alt det tørre, og bland godt med en slikkepott. Synes du deigen blir for tørr har du i mer vann. Er deigen for våt har du i mer mel, så enkelt er det. Som en tommelfingerregel er ca 7.5 – 8 deciliter vann per kilo mel passelig.

Nå skal deigen eltes, og det skal eltes noe helt alvorlig mye. Du kan såklart bruke hendene, men da skal du pinadø stå på så svetten siler, for det jeg gjør er å kjøre deigen i min Kenwood Major, på full guffe, i ti minutter. Det som skjer da er at glutenet i melet, som frigjøres når det blir vått, danner et solid nettverk, omtrent på samme måte som når du tover filt av ull. Du ser det tydelig når du heller deigen ut av bollen, at det er millioner av “tråder” i deigen, og dette er gluten, og det er det proteiner som gjør at brødet blir seigt og godt.

 

Dekk til bollen med plast og sett den til heving på et godt og varmt sted. Jeg fyller skikkelig varmt vann i vasken og setter deigen til heving i den, og da er den dobbelt så stor på en liten times tid.

Hell deigen på kjøkkenbenken og del den i tre like store deler. Klapp hver del lett ut til en tykk kake og rull den sammen til en pølse. Denne enkle operasjonen gjør at det tidligere omtalte glutennettverket ordner seg som en sirkel inni brødet og gir en god struktur på brødet. Legg hvert deigemne i en brødform smurt med rikelig god olivenolje. Sett brødene rett i kald ovn og skru på 200 grader og varmluft. Etter en time er brødene ferdig. Hvelv de på en rist og kjøl dem av før du skjærer i dem.bread1

Disse brødene passer til all slags pålegg, og er spesielt velegnet til nistemat med god ost og skinke, Ikke glem en strøk ekte meierismør!

6 kommentarer til “Mitt daglige brød

 1. Per grøan

  Hei Bjarne og takk for inspirerende blogg!
  Jeg har fulgt”oppskriften” din på surdeigsbrød/starter.Lurer på et par ting, hvor store brødformer bruker du?Du skriver tre brød? Jeg bruker fire former, men har litt problemer med å få plass, eser over, stor deig!, og såpass klissete at jeg nå i dag med andre bakeforsøk helte deigen rett i formene etter forheving.
  Det bør vel gå det og? Selve heveprosessen etter at deigen er kjørt lenge i kjøkkenmaskin tar lang tid, dvs ca 10 timer. Er det ” normalt” eller er det starteren som ikke er potent nok? Resultatet etter første baking ble bra, kunne nok etterhevet de mer, men ville ikke pga mye deig i formene. Men veldig sprø skorpe, gode på smak men mulig litt for kompakte? Hilsen fersksurdeigsbakern

  Svar
  1. Bjarne Innleggsforfatter

   Ja, det er normalt at det tar lang tid, særlig i starten når kulturen er ung. Litt varmere vann og et lunere miljø for hevingsprosessen pleier å hjelpe. Å starte dagen før ved å mate starteren rikelig og la den få stå på benken og kose seg først er også et godt triks. Lykke til videre.

   Svar
  1. Bjarne Innleggsforfatter

   Beregn ca 70% av vekten på melet. Altså 7dl vann til en kilo mel. Det blir en temmelig våt og klissete deig, men det gir bedre heving, luftigere brød og bedre holdbarhet enn en tørrere deig gir.

   Svar
  2. Gunn Sævrøy

   Nå har jeg “Mitt daglige brød” i ovnen. Første forsøk. Det ser bra ut og jeg er veldig spent. Har alltid hatet å bake men denne oppskriften så veldig grei ut.Skal gi rapport når jeg har smakt.

   Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *