Knasende sprøtt og søtt

Brente mandler er noe av det beste jeg vet når det kommer til søtsaker. Det er noe med bitterheten i kombinasjon med den søte harde dropsaktige søte karamellen. Og så er det så lett å lage!

brentemandler

Vanligvis er jeg ikke så nøye med målene, men her er det definitivt lurt å være nøye på mengdeforholdet mellom sukker og mandler. Blir det for mye sukker blir det overskudd på karamell, og det blir fort litt for brent og bittert på smaken, pluss at det er vanskelig å få mandlene fra hverandre etterpå. Blir det for lite sukker smaker det ikke så godt, men heller for lite enn for mye sukker altså.

  • 500 gram mandler – med eller uten skall
  • 150 gram sukker
  • 1 dl vann
  • 1 spiseskje smør
  • 2 teskjeer kanel (valgfritt)

Ha vann, sukker og eventuelt kanel i en vid tykkbunnet kjele. Jeg bruker min ekstra store (32 cm) stekepanne med titanbelegg, og den er perfekt til formålet. Jeg skriver tykkbunnet fordi det er en fordel at varmen blir best mulig fordelt på hele bunnen, ellers blir det lett ujevn karamellisering, og det vil du ikke ha.

Når sukkerlaken koker heller du oppi mandlene, og rører godt rundt. Fortsett å røre jevnt og trutt. Når alt vannet har fordampet vil sukkeret feste seg på mandlene, og da blir det matte og grålige. Da er det svært viktig å fortsette å røre, og holde på med det i noen minutter til mandlene blir blanke igjen. Når alle mandlene er blanke tilsetter du en spiseskje smør, og rører litt til, helt til alt er jevnt blankt. Smøret er mest for å hindre at mandlene klumper seg sammen, men gir også en vakker glans på mandlene.

Hell mandlene over på et bakepapir på kjøkkenbenken, og fordel de kjapt utover så løst som mulig. La de kjølne og brekk de fra hverandre. Det blir fort litt klissete, men den beste måten er å bare ta en håndfull og kryste de forsiktig fra hverandre. Når de er blitt helt kalde har du de over i en tett boks, eller glass med lokk.

brentemandler2

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *