Gome til lefsene!

Jeg er ikke spesielt glad i søtt pålegg, men den gode gamle klassikeren gome er veldig god på lefser. Det finnes veldig mange varianter av dette, og det har også mange navn, men alle har til felles at det er innkokt melk som er tilsatt noe med syre for å få ostemassen til å skille seg fra mysen, og så kokes det lenge og vel til mysen er innkokt. Du kan bruke kulturmelk eller løpe, men jeg bruker eddik. Gomme er veldig enkelt å lage, og er en perfekt måte å få brukt opp melk som er i ferd med å gå ut på dato.
gome
Slik ser min oppskrift ut:

2,5 liter melk (H-melk er best, men lettmelk og skummet melk kan også brukes)
6 egg
200 gram sukker
200 gram brunt sukker
5 korker 7% eddik

Kok opp melken mens du visper sammen resten. Hell i egg, sukker og eddik, og la det koke i 2-3 timer. Pass på mot slutten så det ikke koker tørt. Når nesten alt “søet” er borte, heller du gomen over i en skål og lar den avkjøles.

1 kommentar til “Gome til lefsene!

  1. Irene

    På Helgeland er det mest vanlig med hvit gommene. Da kokes melka så vidt opp før den bristes med surmelk. Så kokes osten noen minutter med fløte, melk, kardemomme, rosiner og sukker, og så tilsettes noen eggeplommer til slutt. Er veldig godt både på brød, vafler og lefser. 🙂

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *