Smooooooooooooothie

20130816_004402Smoothie, eller fruktshake om du vil, er en genial forfriskning. Ikke bare smaker det kjempegodt og er lett å lage, det er også veldig veldig sundt. “Fem om dagen” i ett sveip. Dette er mer til inspirasjon enn oppskrift.  Det er mulig å lage smoothies uten spesialutstyr, men jeg vil definitivt mene at en god blender er et must. Jeg  sleit ut endel billige blendere før jeg krøp til korset og investerte i en Ktichen Aid blender. Det finnes enda raffere og dyrere maskiner der ute, men jeg er godt fornøyd med min røde amerikaner.

image
Smoothies kan lages av grønnsaker som tomater, gulrot, agurk og så videre, men den typen smoothies er mer for rare dietter enn til kos, og ikke noe jeg beskjeftiger meg med. Når jeg lager smoothies er det som dessert eller alternativ til is, brus og snop, og da er det frukt og søte bær som gjelder. Jeg bruker det som er tilgjengelig og billig i butikken, og derfor vil mine smoothies variere en del etter sesong, men det er likevel en rød tråd.

Jeg kjøper inn en dugelig handlepose med diverse frukt og bær, renser og skjærer i biter, og fordeler alt likelig i plastposer som jeg fryser ned. Da kan jeg bare fiske opp en pose når lysten på litt sunt snadder kommer over meg. I posene på bildet øverst har jeg vannmelon, honningmelon, epler, banan, jordbær og bringebær.

Når jeg lager smoothie, så brekker jeg fruktbitene litt fra hverandre, fyller opp blenderen med disse, og så har jeg i eplejuice til blenderen er nesten full, skrur på full spiker og kar knivene gjøre jobben. Det bråker og smeller noe infernalsk til å begynne med, men etterhvert som fruktbitene knuses og løses opp og forenes med juice, avtar bråket. Jeg liker smoothien min så glatt og fin som mulig, så jeg lar den kjøre i et par minutter. Ønsker du litt mer chunky konsistens, så er det bare å avslutte tidligere.

Som du skjønner så er mine smoothies veldig sunne. Så lenge fruktene er modne og søte, så trenger du ikke tilsette sukker. Mange surrer med yoghurt og melk og fløte og is all verdens lurium, men faktisk så er dette overhodet ikke nødvendig. Det blir kanskje en litt annen smak på mixen, men det blir verken sunnere eller bedre. Bare frukt og juice er tingen, og hvis du har helt fersk frukt, og mye vannmelon, så trenger du ikke juice en gang. Du kan lage deilig smoothie av f.eks. en kvart vannmelon og en banan, uten å måtte tilsette noe som helst. God appetitt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *