Himmelske sjyer…

image

Ok, sky og sjy, dårlig ordspill,  jeg vet, men denne sjyen er himmelsk. Frisk og søt og kraftfull som en … frisk og søt og kraftfull ett eller annet. Eplesjy er dagens valg som erstatter for den vanlige brune sausen.

Først må det kokes kraft. Joda, fond fra butikken duger også, men det er alltid best med heimelaga, om ikke for tungen så i hvertfall for selvfølelsen. Kjør et kilo bein og kjøtt, f.eks. bibringe, av storfe (eller elg som jeg bruker i dag) i ovnen en times tid på 180 grader.  Dette er for å få god smak (også kalt maillardreaksjoner av matnerdene). Legg kjøttet i en romslig gryte, gjerne trykkoker hvis du har, sammen med en halvkilo oppkuttet gulrot og tre-fire løk, noen hele stjerneanis (en super smaksforsterker) og fyll på med vann til det dekker godt. Kok opp og la det putre i et par-tre timer. Sil kraften og kok den så inn så lenge du har tid eller tålmodighet. Heston Blumenthal koker gjerne kraften en gang til med nytt kjøtt og grønnsaker,  og til og med en tredje gang,  men det gidder jeg ikke ofte.

image

Til denne sjyen gidder jeg ikke styre med klaring og greier, jeg bare reduserer kraften godt.

En løk finhakkes, og da mener jeg FINhakket. Ha løken i en passe stor gryte, sånn to-tre liters er greit, sammen med en raus klikk med smør på middels sterk varme. La løken surre til den er blank og tilsett 5 spiseskjeer balsamicoeddik. La det koke inn litt et minutt eller så og tilsett 3dl eplejuice.

Kok opp og tilsett 6 dl kjøttkraft. Reduser sausen til det er ca 2/3 igjen og tilsett to teskjeer maizenamel og la det tykne til en passe tykk sjy. Juster med mer maizenamel hvis det trengs. Smak til med litt salt og server til allskens storfe eller vilt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *