Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 {"id":381,"date":"2017-12-09T23:23:04","date_gmt":"2017-12-09T22:23:04","guid":{"rendered":"http:\/\/sverkeli.no\/?p=381"},"modified":"2017-12-09T23:24:43","modified_gmt":"2017-12-09T22:24:43","slug":"saftig-og-god-kalkun","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sverkeli.no\/2017\/12\/09\/saftig-og-god-kalkun\/","title":{"rendered":"Saftig og god kalkun"},"content":{"rendered":"

\u00c5 f\u00e5 en diger kalkun perfekt er vanskelig. \u00c5rsaken er at de to hoveddelene av kalkunen, nemlig brystene og l\u00e5rene, blir ferdig med forskjellig kjernetemperatur. N\u00e5r brystfileten er perfekt er l\u00e5rene for lite stekt, men hvis l\u00e5rene er gjennomstekt er brystene gjerne t\u00f8rre. S\u00e5 her er det om \u00e5 gj\u00f8re \u00e5 finne det gode kompromisset, der l\u00e5rene er akkurat nok stekt, mens brystene er akkurat ikke for mye stekt. S\u00e5 her er det snakk om et smalt vindu, og det vinduet heter 63 grader. Slik gj\u00f8r jeg det.<\/p>\n

En kalkun p\u00e5 5-6 kilo er nok til ca 10 personer, og da vil du antagelig ha litt rester igjen, og hvem vil vel ikke ha rester n\u00e5r du lager kalkun?<\/p>\n

La kalkunen tine sakte i kj\u00f8leskapet, noe som kan 3-4 dager hvis det er en stor kalkun. Kok opp saltlake av 60 gram salt per liter vann, og la fuglen ligge i kald lake i kj\u00f8leskapet i ett d\u00f8gn. Saltet har en fantastisk effekt p\u00e5 kj\u00f8ttet. Den s\u00f8rger for at kollagenet i muskelcellene blir mer elastiske, og gj\u00f8r at kj\u00f8ttet holder bedre p\u00e5 saftene, og resultatet blir en saftigere kalkun. Siden laken er s\u00e5pass mild, blir den heller ikke for salt, bare akkurat passe salt. Skyll av saltlaken og t\u00f8rk den godt med kj\u00f8kkenpapir, og la den f\u00e5 luftt\u00f8rke til den er rimelig t\u00f8rr mens du lager stuffingen.<\/p>\n

Stuff kalkunen ( se egen oppskrift nedenfor), sy igjen, og sm\u00f8r inn hele fuglen med mykt sm\u00f8r og krydre med salt, pepper og hva du m\u00e5tte \u00f8nske. Jeg synes faktisk Hindu sitt kyllingkrydder fungerer knallbra og gir god farge p\u00e5 skinnet.<\/p>\n

Ikke bind opp kalkunen. I stedet b\u00f8yer du ut l\u00e5rene og stikker en kniv gjennom hudfolden mellom brystet og l\u00e5ret og helt inn til hofteleddet, s\u00e5 varmen f\u00e5r komme til der hvor den ellers lett blir for r\u00e5 hvis ikke du oversteker hele kalkunen.<\/p>\n

Vingetippene kan du med fordel kutte av og koke kraft p\u00e5 sammen med halsen, hjertet og leveren. Ha gjerne i en l\u00f8k og en gulrot og en snei sellerirot i kraftgryten ogs\u00e5- Det blir en helt sinnssykt god kraft.<\/p>\n

Sett kalkunen i ovnen p\u00e5 90 grader om morgenen, og sett i et steketermometer i den tjukkeste delen av brystet og la den st\u00e5 i fred til temperaturen n\u00e5r 63 grader.Jeg har en s\u00e5nn spesialrist til kalkun som passer i langpannen, og den er kul, men det g\u00e5r helt greit \u00e5 bare legge den p\u00e5 en vanlig rist over langpannen. For en 5-6 kilos kalkun tar det ca 5-6 timer avhengig av ovnen din, \u00e5 n\u00e5 63 grader. IKKE la den blir varmere. Hvis det er lenge til du skal servere den, skrur du bare ned ned ovnen til 60 grader, \u00e5pner d\u00f8ren i ti minutter og lufter ut til temperaturen g\u00e5r ned s\u00e5 den bare holder seg varm. N\u00e5r det er en halvtime til du skal tranchere den tar du den ut, og lar den hvile p\u00e5 benken. Da setter saftene seg.<\/p>\n

Og nei, jeg har ikke sagt noe om \u00e5 \u00f8se noe over kalkunen. Det blir nemlig ingen ting \u00e5 \u00f8se n\u00e5r du steker kalkunen p\u00e5 s\u00e5 lav temperatur, for kj\u00f8ttet krymper ikke og skviser ikke ut den gode saften som du jo helst vil beholde i kj\u00f8ttet.<\/p>\n

Stuffing<\/h2>\n

Du skal f\u00e5 stuffingoppskriften min ogs\u00e5. Den ser litt kjip ut, men den er knallgod. Smelt ca 300 gram sm\u00f8r, finhakk en stor l\u00f8k, kok l\u00f8ken i sm\u00f8ret til den er gjennomsiktig. Skj\u00e6r opp en stor loff (ca 2\/3 av en s\u00e5nn ferdigoppsk\u00e5ret P\u00e5gen toast-kjempeloff er topp) i sm\u00e5 terninger. Ha 2\/3 av et glass Hindu kyllingkrydder, litt salvie og litt timian i sm\u00f8r- og l\u00f8kblandingen, r\u00f8r rundt og hiv oppi br\u00f8det. Mos br\u00f8det godt inn i sm\u00f8ret med en rotstapper, til det er en jevn gr\u00f8t. Tilsett en vanlig pakke bacon sk\u00e5ret i sm\u00e5biter og stekt gyldent sammen med 2-300 gram hakket sjampinjong, bland godt og stuff kalkunen. den stuffingen du ikke f\u00e5r plass til i fuglen pakker du inn i folie og legger ved siden av kalkunen. Digg.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

\u00c5 f\u00e5 en diger kalkun perfekt er vanskelig. \u00c5rsaken er at de to hoveddelene av kalkunen, nemlig brystene og l\u00e5rene, blir ferdig med forskjellig kjernetemperatur. N\u00e5r brystfileten er perfekt er l\u00e5rene for lite stekt, men hvis l\u00e5rene er gjennomstekt er brystene gjerne t\u00f8rre. S\u00e5 her er det om \u00e5 gj\u00f8re \u00e5 finne det gode kompromisset, […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[1],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/381"}],"collection":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=381"}],"version-history":[{"count":2,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/381\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":384,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/381\/revisions\/384"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=381"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=381"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=381"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}