Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 {"id":240,"date":"2014-05-31T21:45:53","date_gmt":"2014-05-31T21:45:53","guid":{"rendered":"http:\/\/sverkeli.no\/?p=240"},"modified":"2015-03-05T13:34:08","modified_gmt":"2015-03-05T12:34:08","slug":"blandaball","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sverkeli.no\/2014\/05\/31\/blandaball\/","title":{"rendered":"Blandaball"},"content":{"rendered":"

\"image\"<\/a>
\nDet er ikke uten grunn at Kristiansund b\u00e6rer \u00f8kenavnet “baillsund”, med tydelig palatalisering. Det er nemlig der en av mine yndlingsm\u00e5ter \u00e5 spise fisk p\u00e5, blandaball, kommer fra. Det finnes antagelig like mange oppskrifter som det finnes husm\u00f8dre i baillsund, men min kommer fra min forlengst avd\u00f8de oldemor, via min far. Ekte tradisjonskost med andre ord. Det er fire hovedingredienser i blandaball: Fisk, poteter, l\u00f8k og flesk. Helst skal det v\u00e6re mange forskjellige typer fisk. Minst fem, if\u00f8lge ekthetskommisjonen, men man tager hva man haver. Jeg pleier \u00e5 bruke lyr, sei, hyse, brosme, lange og torsk. Jeg har aldri fors\u00f8kt med laks, makrell eller sild, og kommer neppe til \u00e5 pr\u00f8ve det heller. Poteter b\u00f8r helst v\u00e6re “gammelpotet”, alts\u00e5 ikke s\u00e5nne vasne israelske greier som markedsf\u00f8res som nypoteter nesten hele \u00e5ret. Norsk poteter med mye t\u00f8rrstoff er tingen, og b\u00e5de beate, kerrs pink mandel, asterix og pimpernell er finfine.
\"image\"<\/a>
\nI en god ball m\u00e5 det v\u00e6re flesk. Vanlig bacon g\u00e5r veldig bra, men lettsaltet sideflesk er minst like godt. Fremgangsm\u00e5ten er temmelig rett frem. Skrell poteter og fileter fisken. Det skal v\u00e6re ca like mye av hver. Her tar vi utgangspunkt i en kilo av hver, og det gir ca 10-12 store baller. Mal potetene p\u00e5 kj\u00f8ttkvern og la massen f\u00e5 renne av seg. Klem ut s\u00e5 mye vann du klarer. Mal fisken og bland det med potetene. Kj\u00f8r et par store l\u00f8k i kvernen til slutt.
\n
\"image\"<\/a>
\nBland inn ca 5-10 spiseskjeer potetmel, 5 spiseskjeer hvetemel og 5 spiseskjeer byggmel. Merk deg at dette er veldig omtrentlige m\u00e5l, og enkelte potetsorter krever mer mel enn andre. Kok en liten pr\u00f8veball f\u00f8rst. Hvis den detter fra hverandre m\u00e5 du ha i mer mel. Et par spisesskjeer salt m\u00e5 ogs\u00e5 til. Bland godt. Skj\u00e6r flesket i rause terninger. Form store, runde baller, ca litt st\u00f8rre enn tennisballer, og dytt en fleskebit i midten. Senk deiligheten forsiktig ned i den st\u00f8rste gryta du har, fyllt med nesten kokende vann. Jeg fnyser av buljongterninger, og koker heller fleskesvoren ut i vannet, men faderen bruker alts\u00e5 en buljongterning, for det gjorde “bessmor”. Jeg pleier \u00e5 koke en liten pr\u00f8veball f\u00f8rst, i ti minutter. Hvis den holder formen greit er det bare \u00e5 kj\u00f8re p\u00e5. Hvis den detter fra hverandre, har jeg mer mel i blandingen. La ballene trekke i en time, og server med kokte gulr\u00f8tter, kokt k\u00e5lrabi og stekt flesk i masse sm\u00f8r. Noen s\u00e6ringer drikker kulturmelk til, men jeg vil bare ha \u00f8l og akevitt.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Det er ikke uten grunn at Kristiansund b\u00e6rer \u00f8kenavnet “baillsund”, med tydelig palatalisering. Det er nemlig der en av mine yndlingsm\u00e5ter \u00e5 spise fisk p\u00e5, blandaball, kommer fra. Det finnes antagelig like mange oppskrifter som det finnes husm\u00f8dre i baillsund, men min kommer fra min forlengst avd\u00f8de oldemor, via min far. Ekte tradisjonskost med andre […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[4,1,10],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/240"}],"collection":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=240"}],"version-history":[{"count":6,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/240\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":299,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/240\/revisions\/299"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=240"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=240"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=240"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}