Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-content/plugins/wpheadsp/wpheadsp.php:1) in /customers/d/0/4/sverkeli.no/httpd.www/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1631 {"id":181,"date":"2013-09-20T08:05:48","date_gmt":"2013-09-20T08:05:48","guid":{"rendered":"http:\/\/sverkeli.no\/?p=181"},"modified":"2013-09-24T10:05:49","modified_gmt":"2013-09-24T10:05:49","slug":"det-magiske-knekket","status":"publish","type":"post","link":"https:\/\/sverkeli.no\/2013\/09\/20\/det-magiske-knekket\/","title":{"rendered":"Det magiske knekket"},"content":{"rendered":"

\"20130614_170919\"<\/a><\/p>\n

Jeg skal til Danmark i helgen, og der er de eksperter p\u00e5 wienerp\u00f8lser, en av mine store svakheter. Jeg elsker wienerp\u00f8lser, og kj\u00e6rligheten er n\u00f8ye forknippet med knekket. Lukk \u00f8ynene og tenk deg at du tygger gjennom en perfekt kokt wienerp\u00f8lse. Det er ikke vanskelig \u00e5 gjenskape den fantastiske f\u00f8lelsen av deilig kj\u00f8ttsmak som formelig eksploderer i munnen, men det er LYDEN som er det helt store. Lyden av en wienerp\u00f8lse som knekker i munnen er verd en bloggpost.
\n<\/p>\n

Det virker kanskje litt rart \u00e5 skulle skrive om noe s\u00e5 banalt som \u00e5 koke p\u00f8lser, men det er faktisk veldig f\u00e5 ganger i mitt liv jeg har opplevd \u00e5 f\u00e5 servert wienerp\u00f8lser slike de skal serveres. De som vokste opp i Bergen f\u00f8r midten av 90-tallet husker sikkert p\u00f8lsebussen Habben p\u00e5 Nesttun. De kunne det. Nottos kiosk i Kristiansand kunne det f\u00f8r. Bortsett fra disse to fordums p\u00f8lsepusherne har det v\u00e6rt langt mellom de gode knekkene. Alle wienerp\u00f8lser jeg har spist i Danmark derimot, du vet som selges fra hvite vogner over alt, har v\u00e6rt perfekt kokt. S\u00e5 hvordan gj\u00f8r de det? Det er noen faktorer som spiller inn: P\u00f8lsen, temperaturen, tid og *trommehvirvel* … EDDIK.<\/p>\n

Selvsagt trenger en gode p\u00f8lser. Det er en forutsetning, og jeg skal ikke grave meg langt inn i det, men b\u00e5de Leiv Vidar og Stabburet sine wienere er gode. Gilde pr\u00f8ver seg stadig med nye vrier, men jeg synes de som regel er litt for slappe i smaken. Leiv Vidar er favoritten. Selv er det lite du kan gj\u00f8re med kvaliteten, men det er en veldig viktig ting \u00e5 tenke p\u00e5 n\u00e5r du \u00e5pner pakken og skal legge de i kokevannet: Klipp eller skj\u00e6r p\u00f8lsene fra hverandre, IKKE dra de fra hverandre, for da er faren for at du river opp tuppen p\u00e5 p\u00f8lsen og da vil saften sive ut, og du f\u00e5r aldri noe knekk.<\/p>\n

P\u00f8lser skal ikke koke, selv om vi gjerne bruker ordet. For varmt vann gj\u00f8r at p\u00f8lsen sprekker, og sprukne wienerp\u00f8lser er ikke godt. P\u00f8lsene skal trekke, og vannet skal v\u00e6re mellom 80 og 90 grader. Du kan selvsagt bruke et termometer, men hvis du skal koke ti p\u00f8lser, s\u00e5 er det en grei tommelfingerregel \u00e5 bruke en stor vid kjele, ha oppi ca tre liter vann, koke det opp, skru av varmen og ha i p\u00f8lsene som gjerne kommer fra kj\u00f8leskapet. Da vil p\u00f8lsene kj\u00f8le vannet ned s\u00e5 det blir akkurat passe varmt. Har du veldig mange p\u00f8lser eller mindre vann, s\u00e5 m\u00e5 du varme vannet litt opp igjen etter \u00e5 ha hatt i p\u00f8lsene. F\u00f8lg n\u00f8ye med, og sl\u00e5 av str\u00f8mmen n\u00e5r du ser det blir sm\u00e5 bobler p\u00e5 bunnen av gryten igjen. Trekk gryten til side, s\u00e5 temperaturen ikke stiger p\u00e5 ettervarmen.<\/p>\n

N\u00e5r du legger p\u00f8lsene i vannet vil de synke til bunns. N\u00e5r de flyter opp igjen, noe som tar noen f\u00e5 minutter, er de klare til \u00e5 spises med en gang. De kan godt bli liggende lenge, gjerne i en time eller to, s\u00e5 lenge du klarer \u00e5 holde p\u00e5 temperaturen men pass p\u00e5 s\u00e5 de ikke sprekker.<\/p>\n

Men s\u00e5 var det knekket da. Hva er det som gj\u00f8r at danskene klarer \u00e5 f\u00e5 perfekt knekk i p\u00f8lsene sine hver gang? Jo, de bruker eddik i vannet. en kork med eddik per liter vann gj\u00f8r at skinnet blir spr\u00f8ere, og du f\u00e5r en mer spretten p\u00f8lse som knekker bedre. Mange bruker buljong, l\u00f8k, litt piffikrydder (gr\u00f8ss) og mange andre mer eller mindre kreative tilsetninger i vannet, men det eneste du trenger \u00e5 tilsette er eddik. Helt vanlig 7% klar eller brun eddik.<\/p>\n

Br\u00f8d og lomper og alskens former for l\u00f8k er s\u00e5klart naturlig tilbeh\u00f8r, men for den store p\u00f8lsenytelsen er de best uten, helt for seg selv med bare et str\u00f8k god sennep og en tynn stripe med ketchup.<\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Jeg skal til Danmark i helgen, og der er de eksperter p\u00e5 wienerp\u00f8lser, en av mine store svakheter. Jeg elsker wienerp\u00f8lser, og kj\u00e6rligheten er n\u00f8ye forknippet med knekket. Lukk \u00f8ynene og tenk deg at du tygger gjennom en perfekt kokt wienerp\u00f8lse. Det er ikke vanskelig \u00e5 gjenskape den fantastiske f\u00f8lelsen av deilig kj\u00f8ttsmak som formelig […]<\/p>\n","protected":false},"author":1,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[1],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/181"}],"collection":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/users\/1"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/comments?post=181"}],"version-history":[{"count":9,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/181\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":194,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/posts\/181\/revisions\/194"}],"wp:attachment":[{"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/media?parent=181"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/categories?post=181"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"https:\/\/sverkeli.no\/wp-json\/wp\/v2\/tags?post=181"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}